Home » Kun je genezen van ADHD?

Kun je genezen van ADHD?

Nee, je kan niet genezen van AD(H)D

Maar symptomen/klachten kunnen wel verminderen over de tijd op een natuurlijkere manier. Misschien niet voor iedereen, maar wel voor een deel van de mensen (en dus kinderen) met AD(H)D. 

Toch houden veel volwassenen met ADHD klachten.


Hoe zit dat dan, dat eventueel natuurlijk herstel?

Zoals al eerder beschreven is AD(H)D een ontwikkelingsstoornis. Een stoornis waarbij de ontwikkeling van de hersenen anders verloopt dan bij mensen zonder AD(H)D. De ontwikkeling van de hersenen staat niet stil en gaat door, tenminste tot je 25e levensjaar, wellicht wel je hele leven, neuroplasticiteit heet dat.  Ook bij mensen met AD(H)D. 

Een onderzoeker genaamd Dr. Russel Barkley spreekt bijvoorbeeld over een vertraagde ontwikkeling van de hersenen bij mensen met AD(H)D. Dit betekent dat het volgroeien van bepaalde hersendelen pas later wordt bereikt in het leven. Je kan dus niet genezen van AD(H)D maar over de tijd heen kunnen bepaalde kernklachten wel veranderen.

Hierbij moet ik wel zeggen dat ik tot nog toe nog nooit heb gehoord dat iemand volledig over zijn AD(H)D heen is gegroeid. Maar goed, ik ken natuurlijk niet iedereen. Ik ken wel veel mensen met ADHD die er beter mee hebben leren omgaan, die vaardigheden hebben ontwikkeld en waarbij klachten zijn afgenomen zodat hun leven gemakkelijker en vlotter verloopt. Ze kunnen weer gewoon goed mee doen!

In balans met ADHD

Wat kan ik aan mijn AD(H)D klachten doen?

Er wordt op verschillende manieren behandelingen geboden voor ADHD en ADD. De reguliere behandelingen en welke opties je daarin hebt staan al op deze website beschreven. Je meld je voor hulp in eerste instantie bij je huisarts. Je kant ook terecht bij ‘het zorgloket’ van de gemeente als je meer op zoek bent naar coaching of begeleiding, een meer praktische insteek.

De eerste stap in het leren omgaan met ADHD of ADD

  • De eerste stap is leren inzien en begrijpen hoe AD(H)D (of mijn voorkeur, hoe je hersenfuncties werken) bij jouw werkt en dit gaan afstemmen op jouw als persoon en wat jij nodig hebt.
  • Vervolgens is het zeer belangrijk voor verdere groei dat je langzaam aan steeds meer accepteert dat je AD(H)D hebt. Voor mij betekent dit vooral dat je weet en accepteert hoe je hersenen anders werken, hoe je ADHD of ADD bij jou tot uiting komt en dit herkent. Om vervolgens bij het punt te komen ‘oke, maar hoe ga ik dit dan anders aanpakken?’. Een ‘normale’ manier, hoe anderen zonder AD(H)D dit aanpakken werkt vaak niet voor je of in beperkte mate.
  • Het leren herkennen van je ADHD of ADD kost tijd. Het leren accepteren dat je ADHD of ADD hebt kost nog meer tijd. Je moet namelijk je verwachtingen en beeld naar jezelf steeds bij stellen. Er moeten letterlijk andere verbindingen gelegd worden in je hersenen hierover.
  • Het gaat ook niet helpen als je te snel zegt ‘dat lukt me nooit want ik heb AD(H)D’ of ‘dat kan ik niet want ik heb AD(H)D. Hierbij opgemerkt dat het soms ook eerlijk is om te bekennen dat je iets niet kan omdat je AD(H)D hebt. Om vervolgens te onderzoeken of hier een oplossing voor is. 

De gevolgen van geen acceptatie en inzicht in ADHD

Bijvoorbeeld:
Als je van jezelf blijft verwachten dat je je even goed zou moeten kunnen concentreren of onthouden als een ander dan zul  je vaak teleurgesteld zijn in jezelf als je AD(H)D hebt. 

Deze teleurstelling en houding brengt schade aan jezelf toe; JA SCHADE. 

De schade ontstaat doordat je te vaak niet aan je eigen verwachting kan voldoen. Dit gaat de gedachte voeden “ik kan het niet”, “ik ben niet goed genoeg”. 

Iets van jezelf te vragen wat je niet, nog niet kan, is heel uitputtend. Ook al is het nodig voor je studie of werk, de uitputting komt uiteindelijk toch.

Er worden niet voor niets vaak mensen met ADHD gezien die een Burn-out hebben of die regelmatig depressief raken

De voordelen van leren omgaan met ADHD of ADD

Het is het zeker waard om beter te leren omgaan met ADHD of ADD. Het is het altijd waard als je leven daarna lichter, rustiger, vrolijker en fijner verloopt. Minder psychische klachten, maar stabiliteit en zelfvertrouwen. 

Daarnaast is het belangrijk om vertrouwen te krijgen dat er veel groeimogelijkheden zijn voor jezelf om tot verdere ontwikkeling te komen, hoewel dit vermoedelijk wel tijd, geld en inzet gaat kosten. Een behandeling bij een GGZ duurt al snel een jaar, soms ben je daarna klaar, soms ook niet. Daarnaast merk ik dat veel mensen met AD(H)D ook allerlei andere, meer alternatieve routes bewandelen om klachten te verminderen. 

Op deze website komen later oefeningen te staan om die ontwikkeling van je hersenen te stimuleren of in ieder geval ervoor te zorgen dat je dit niet tegenwerkt. Daarnaast komen er tips & tricks op die handig zijn bij het leren omgaan met ADHD en ADD. 

Als je elke dag een stap kan zetten krijg je veel gedaan in een jaar, of twee of zelfs vijf jaar. Ik hoop dat ik vanuit deze website kan gaan helpen die ‘stap’ elke dag te gaan zetten. 

Uiteindelijk gaat het er dus om dat je eerlijk tegen jezelf kan zeggen hoe jouw AD(H)D (lees jouw hersenen werken) wie je bent als persoon bent en wat jij nodig hebt. Je hier rekening mee leert houden op de juiste momenten. Daar waar nodig manieren bedenkt hoe er anders of beter mee om te gaan, bijvoorbeeld in je werk. Maar ook afgrenst wat niet goed bij je past als je AD(H)D hebt. Net zoals je er rekening mee houdt (of hier lerende in bent) wat bij jou past als persoon. Dit is een oefening voor het leven en zeker niet iets wat je zomaar even met je verstand bedenkt.  Je kan niet genezen van ADHD of ADD maar er zijn genoeg mogelijkheden om er beter mee te leren omgaan!

Ben je klaar om meer te leren over ADHD en de specifieke behoeften van jouw brein? Word lid van de ADHD Proof Academy of ontvang meer informatie over mijn ADHD Proof training door je hier aan te melden! “Laat deze kans niet aan je voorbijgaan en neem vandaag nog actie voor een beter begrip en effectieve aanpak van je AD(H)D!”



ADHD PROOF Community

  • GRATIS online platform: ADHD PROOF Communiity
  • Besloten veilige community voor leergierige AD(H)D’ers
  • Host: Pim Lenders, GZ psycholoog en ervaringsdeskundige
  • Doel: Samen onderzoeken hoe beter om te gaan met AD(H)D
  • Focus op motivatie, actieve ontwikkeling en omgang met AD(H)D
  • Goede vibe en directe toegang zonder wachtlijst
  • Ondersteuning bij vragen
  • De ADHD PROOF training samen verder ontwikkelen. Ik ontwikkel wat jij nodig hebt!
  • Doelgericht blijven om tot echte training  te komen, die AD(H)D gaat niet zomaar weg

ADHD PROOF Training

  • Een unieke visie en training speciaal ontwikkeld voor het neuro divergente AD(H)D brein
  • Niet vergelijkbaar met en veel diepgaander dan de meeste ADHD-vaardigheidstrainingen en GGZ psycho-educatiegroepen 
  • AD(H)D Proof: alle tools en technieken helemaal afgestemd op hoe het neuro divergente AD(H)D brein werkt en leert
  • Focus op de dynamiek van het AD(H)D brein en hoe dit van invloed is op je werk, school, jezelf, relaties etc.
  • Een diepgaand inzicht in hoe diverse hersengebieden, je energieniveau, motivatie- en stressregulatie in relatie tot AD(H)D werken
  • Stap voor stap inzicht in hoe je persoonlijke kenmerken van invloed zijn op je AD(H)D en andersom
  • Goed te combineren met school en of werk.
  • Geschikt voor wie uitstelgedrag wil verminderen, focus wil verbeteren, gestructureerder wil werken, efficiëntie wil verhogen, energieniveau wil stabiliseren, drukte in hoofd wil verminderen, emotionele stabiliteit wil versterken
  • Resultaat: meer rust en zelfvertrouwen, stap voor stap minder uitstelgedrag, meer focus en balans

Mijn missie is om jou zo goed mogelijk te helpen in het omgaan met je AD(H)D. Dit doe ik door jou een diepgaand inzicht te geven in hoe AD(H)D jouw leven beïnvloedt, waardoor je jezelf echt gaat begrijpen en stap voor stap jouw authentieke zelf wordt. Dit leidt tot meer innerlijke rust, acceptatie en een groter gevoel van zelfvertrouwen. Door te leren wat je wel en niet kunt verwachten van jezelf en hoe je op een gezonde manier met jouw neuro divergente AD(H)D-brein kunt omgaan, ervaar je een verschuiving naar mildheid en ontspanning. Naarmate je meer oefent en je inzet, verbetert je concentratie, word je beter in het plannen van jouw activiteiten en neemt uitstelgedrag af. Je behoudt ruimte voor jouw AD(H)D, terwijl je tegelijkertijd meer grip krijgt op het bereiken van jouw doelen, wat resulteert in een gevoel van efficiency en een groter gevoel van eigenwaarde.