Home » ADHD & ADD Kennisbank » Hoe kwam ik erachter dat ik ADHD heb?

Hoe kwam ik erachter dat ik ADHD heb?

Pim Lenders

Inhoudsopgave of lees verder bij

Toen 18 jaar oud was

Toen ik zo rond de 18 jaar oud was begon ik mezelf de vraag te stellen ‘hoe kan ik mezelf ergens voor motiveren?’ Want als ik eenmaal interesse voor iets heb dan weet ik dat alles een stuk makkelijker gaat. En ik redeneerde ‘‘interesse krijg ik door motivatie te maken’. Als je mij toen zou vragen ‘kan jij je goed concentreren?’ zou ik volmondig ja antwoorden.
Dit was dus nog voordat ik wist dat ik ADHD had, dat kwam pas jaren later.

Een tweede vraag die ik mezelf stelde

Een tweede vraag die ik mezelf stelde, op advies van mijn kungfu trainer, ‘hoe kan ik leren ontspannen?’. Ik heb veel hoofdpijn en nekpijn gehad in mijn puberteit en adolescentie. Ik had ook altijd koude handen en voeten. Mijn vrouw heb ik leren kennen toen ik 21 jaar was en haar moeder noemde mij altijd een ‘stresskip’, wat ik toentertijd ten stelligste ontkende. Zij sprak de waarheid trouwens.

Ik kwam erachter dat deze klachten vooral door spanning en stress bij mij werden veroorzaakt. Wellicht was dit de chronische onrust die je vaak terugziet bij mensen met ADHD, samen met mijn sociale angstklachten die ik toentertijd had.

Leren ontspannen

Ik heb mij toen voorgenomen te gaan leren ontspannen. Ik heb op jongere leeftijd actief leren ontspannen. Heel diep, op allerlei manieren. Ik leerde mijn hoofd helemaal leeg te maken tijdens de ontspanningsoefening. Ik heb bijvoorbeeld de Silva Mind Control Methode gevolgd en de training vaak herhaald.

Slaap was en is belangrijk. Ik heb alles gedaan om dit goed te houden. Ik heb op mijn 19e een slaapstoornis gehad. Ik kon ineens niet meer slapen en was in eerste instantie een week lang de hele nacht wakker. Doodeng! Het duurde een paar maanden voordat dit herstelde.

Stage masterjaar psychologie

Op een gegeven moment, ik was 24 jaar oud, kwam het tijdens mijn psychologie stage naar voren dat ik mogelijk AD(H)D zou hebben. De stage doe je in je masterjaar. Nooit aan gedacht, complete verrassing! Ondanks een hele opleiding psychologie. Best grappig eigenlijk hoe dit werkt. 

Ik weet nog goed dat ik daarna dacht ‘wat zou ik in mijn leven anders gaan doen als ik ADHD heb?’ Daar ben ik toen ingedoken en heb dingen geprobeerd en uitgezocht. En zowaar, het hielp mij. Dus het maakte ook niet zoveel uit voor mij of het waar was of niet, voor mij werkte het. Pas later heb ik een officieel onderzoek laten doen omdat ik ook medicatie wilde proberen. Dit was toen ik 26 jaar oud was.

Wat heeft mij geholpen?

1) oefenen met milder zijn, minder streng. Stoppen met verwachten dat ik hetzelfde kan en ben als anderen, dat ik dingen op dezelfde manier leer. Ik leer anders door mijn ADHD.  

2) Een ding tegelijkertijd doen. Taak voor taak en mezelf dwingen dit te blijven doen. 

3) mijn werkgeheugen vrij houden; overzicht maken en alles opschrijven. Dat begon ooit met het maken van ‘to do’ lijsten (die alsmaar langer werden) maar intussen ben ik hier zo ingegroeid dat het er niet meer uitziet als to do lijsten. 

Deze dingen en nog veel meer ben ik gaan oefenen, onderzoeken, testen, uitbreiden en heb uiteindelijk een heel systeem bedacht om bijvoorbeeld te kunnen plannen. ADHD proof. 

Kost het veel moeite en tijd?

Veel moeite?: redelijk, elke dag een stap maken en positief blijven. 

Kost het veel tijd?
:Ja. Sommige dingen leer je snel, andere dingen langzaam. Het is als het leren van een vaardigheid, denk aan piano, voetbal, de Franse taal spreken. In het begin leer je de losse delen, dan moet je er een geheel van maken en dan moet je je niveau verhogen. Dat niveau moet je bijhouden tot bepaalde zaken meer een tweede natuur worden. 

Is het dat waard? 1000%. 

Dus als je ook wil weten wat je allemaal kunt doen om beter met je AD(H)D te leren omgaan, blijf mij dan volgen!

ADHD PROOF Community

  • GRATIS online platform: ADHD Proof Community
  • Besloten veilige community voor leergierige AD(H)D’ers
  • Host: Pim Lenders, GZ psycholoog en ervaringsdeskundige
  • Doel: Samen onderzoeken hoe beter om te gaan met AD(H)D
  • Focus op motivatie, actieve ontwikkeling en omgang met AD(H)D
  • Goede vibe en directe toegang zonder wachtlijst
  • Ondersteuning bij vragen
  • De ADHD PROOF training samen verder ontwikkelen. Ik ontwikkel wat jij nodig hebt!
  • Doelgericht blijven om tot echte training  te komen, die AD(H)D gaat niet zomaar weg

ADHD PROOF Training

  • Een unieke visie en training speciaal ontwikkeld voor het neuro divergente AD(H)D brein
  • Niet vergelijkbaar met en veel diepgaander dan de meeste ADHD-vaardigheidstrainingen en GGZ psycho-educatiegroepen 
  • AD(H)D PROOF: alle tools en technieken helemaal afgestemd op hoe het neuro divergente AD(H)D brein werkt en leert
  • Focus op de dynamiek van het AD(H)D brein en hoe dit van invloed is op je werk, school, jezelf, relaties etc.
  • Een diepgaand inzicht in hoe diverse hersengebieden, je energieniveau, motivatie- en stressregulatie in relatie tot AD(H)D werken
  • Goed te combineren met school of werk!
  • Geschikt voor wie uitstelgedrag wil verminderen, focus wil verbeteren, gestructureerder wil werken, efficiëntie wil verhogen, energieniveau wil stabiliseren, drukte in hoofd wil verminderen, emotionele stabiliteit wil versterken
  • Resultaat: meer rust en zelfvertrouwen, stap voor stap minder uitstelgedrag, meer focus en balans

Mijn missie is om jou zo goed mogelijk te helpen in het omgaan met je AD(H)D. Dit doe ik door jou een diepgaand inzicht te geven in hoe AD(H)D jouw leven beïnvloedt, waardoor je jezelf echt gaat begrijpen en stap voor stap jouw authentieke zelf wordt. Dit leidt tot meer innerlijke rust, acceptatie en een groter gevoel van zelfvertrouwen. Door te leren wat je wel en niet kunt verwachten van jezelf en hoe je op een gezonde manier met jouw neuro divergente AD(H)D-brein kunt omgaan, ervaar je een verschuiving naar mildheid en ontspanning. Naarmate je meer oefent en je inzet, verbetert je concentratie, word je beter in het plannen van jouw activiteiten en neemt uitstelgedrag af. Je behoudt ruimte voor jouw AD(H)D, terwijl je tegelijkertijd meer grip krijgt op het bereiken van jouw doelen, wat resulteert in een gevoel van efficiency en een groter gevoel van eigenwaarde.

Of Volg Mij Op